Brezilya Yağmur Ağacı, Spudi Sulistyo. Fotoğraf: bonsaiempire.com
Bonsai – minyatür çalılarınızı ve ağaçlarınızı saksıda beslemek ve beslemek, stresi azaltmak ve bahçecilik becerilerini göstermek için uzun zamandır hobi amaçlı bir yol olmuştur.
Başlangıçta Çinliler tarafından pening olarak bilinen (Japonlar tarafından kabul edilmeden önce) bonsai yetiştiriciliği, Budist rahiplerin favori aktivitesi olan MS 800 yılına kadar uzanmaktadır.
Bu eski sanat korkutucu görünebilir, ancak doğru yaklaşımla yatıştırıcı bir meditasyon ve yeşil baş parmağınız için zorlu bir test olabilir. Saksılar çok küçük olduğu için bonsai, besinleri almak için daha az toprağa sahip olduğundan, aynı türün dış mekanda ekilmesinden daha fazla bakıma ihtiyacı vardır.
Ardıç bonsai. Fotoğraf: “ treekb ”
Bonsai satın almadan önce doğru türleri satın aldığınızdan emin olun. Seçiminiz eski ahşap üzerinde yeni sürgünler üretebilmelidir; Düğümler arasındaki boşluklar kısa sayfalar olmalıdır; Daha küçük boyuta küçültülebilecek kağıtlar içermelidir. Bonsai ayrıca kök bozukluğuna da dayanabilmelidir. Daha geleneksel türlerden bazıları arasında ardıç, akçaağaç ve çam fıstığı bulunur. Çiçekli bonsai, açelya, kiraz ve Japon ayvasını içerir.
Bonsai çiçekli. Fotoğraf: Brookston
Çoğu bonsainin güçlü güneşe ihtiyacı vardır. Bitkinin her tarafına yeterli aydınlatma sağlamak için, onu yaklaşık olarak her ay öne getirin. Bonsai’nize açık havada da biraz zaman ayırdığınızdan emin olun: Sert kışların olduğu bir bölgeden gelen türlerin gelişmek için daha düşük sıcaklıklara ihtiyacı olurken, tropikal olanlar yaz sıcağının tadını çıkarır.
Budama yapmadan bonsai’yi normal bir ağaca dönüştürün – ancak yeni başlayanların aşırı budama hatasından kaçının. Her yeni yaprak göründüğünde değil, yalnızca yeni büyüme olgunlaştığında budayın. Dengeli büyümeyi sürdürmek için sadece budama yaparak bitkinin doğal eğilimini izleyin. İleri düzey bahçıvanlar, bir bonsai’nin sapını alüminyum telle sararak daha güzel bir görünüm yaratabilirler.
Trident Maple Bonsai. Resim: Wikipedia
Kökleri sağlıklı tutmak için, bonsai’yi yılda iki kez yeniden dikmeniz, her seferinde kökleri yaklaşık üçte bir oranında budamanız ve yavaş salınan bir organik gübre ile toprağa karıştırmanız gerekecektir. İkincisi, kökleri besinleri almaya ve kaseyi karıştırmamaya teşvik eder.
Bonsai’yi gerektiği kadar sulayın, toprağı hafifçe nemli ve ıslak tutmayın. Üst toprak kurutulmalı, alttaki toprak değil. Ara sıra yaprak püskürterek kuru iç ortamlarla mücadele edin.
Bahçıvanlık hakkında daha fazla bilgi için aşağıdakileri göz önünde bulundurun:
Hızlı ipucu: Ağaç Bakımı
5 (yaklaşık)
Houseplants Radio Against Murder: A Success Çalı